Neurosonológia

Neurosonologiai Labor

2007-ben kezdte meg működését az OITI-ben a Neurosonologiai Laboratórium, melynek vezetője Dr. Horváth Rita.

Laboratóriumunkban az agyi keringészavarban szenvedő betegek nyaki és koponyán belüli ereinek vizsgálatát végezzük. Az Intézetben fekvő betegeken kívül ellátjuk a Stroke Ambulanciára valamint a TIA Ambulanciára érkező járóbetegeket is.


Tájékoztató orvosok részére

Az általunk leggyakrabban végzett vizsgálatok:
- Carotis és vertebralis rendszer color duplex UH vizsgálat
Kiknek ajánljuk? Stroke-ot, átmeneti agyi keringészavart (TIA) elszenvedett betegeknél évenként, ismert érszűkület esetén 6 havonként.

- Transcranialis Doppler (TCD), Transcranialis color coded Doppler (TCCD)
A vizsgálat részben halántékcsonton keresztül történik, így megfelelő csontablak esetén a megfelelő UH szondával Willisi kör ereit tudjuk vizsgálni (ACM, ACA, ACP).
Kiknek ajánljuk? Stroke-on és TIA-n átesett betegeknek, meghatározott esetekben.
A vizsgálatot végezhetjük a foramen magnumon keresztül. Az így vizsgált erek az arteria vertebralisok intracranialis szakasza és az arteria basilaris.
Kiknek ajánljuk? Stroke-on és TIA-n átesett betegeknek, agytörzsi tünetek esetén.

- TCD vizsgálat emboliadetektálással
Kétoldali TCD vizsgálat, mely során 50 percen keresztül monitorozzuk a beteget, és detektáljuk, hogy hány mikroembolus (kis átmérőjű vérrög, ami leggyakrabban a szívből ered) haladt keresztül az adott érszakaszon.
Kiknek ajánljuk? Műbillentyűvel élő betegeknek, ill. azoknak stroke-on ill. TIA-n átesett betegeknek, akiknél szív eredetű embolizáció gyanúja merült fel.

Előjegyzés
Kizárólag orvosi beutalóval érkező betegeket tudunk megvizsgálni, kérjük az előjegyzési időpontok pontos betartását!
Amennyiben vizsgálati időpontját nem az Önt beutaló orvos adja meg Önnek, kérjük minden esetben egyeztessen a vizsgáló személlyel a vizsgálat indikációját, a kért vizsgálatot illetően!
Transcranialis Doppler vizsgálatot kizárólag neurológus szakorvos javaslata alapján végzünk.
Telefonon előjegyzés kérhető: minden kedden és szerdán 12-14 óra között a (06-1) 467-9300/136-os melléken. Sürgős esetben az Intézetünkben működő TIA Ambulancia illetékes.

Tájékoztató betegek részére

- Nyaki ér ultrahang
A nyaki ér ultrahang, vagyis a Carotis és vertebralis rendszer color duplex UH vizsgálata során megítéljük az agyat ellátó artériák nyaki szakaszának lefutását, falának vastagságát, a belső felszínen lévő felrakódások nagyságát, összetételét. Emellett Doppler-elv alapján mérhető az erek áramlási sebessége, mellyel a szűkületek mértékéről nyerünk információt.
A vizsgálat körülbelül 20 percet vesz igénybe és teljesen fájdalommentes.

- Agyi erek ultrahang vizsgálata
A koponyán belül elhelyezkedő erekben is meg tudjuk mérni a véráramlás sebességét. Erre szolgál a Transcranialis Doppler vizsgálat.
A vizsgálat részben a halántékcsonton keresztül történik, mert ez a csont olyan vékony, hogy megfelelő UH szondával a koponyán belüli erek vizsgálhatóvá válnak. Amennyiben a koponyacsont túl vastag, és ezért az UH nyaláb nem tud rajta áthatolni, a vizsgálatot nem tudjuk elvégezni.
Ezen vizsgálati módszerrel a koponyán belüli nagyobb átmérőjű artériák vizsgálhatók.
A vizsgálatot végezhetjük a koponya alapon található természetes nyíláson keresztül (öreglik, másképpen foramen magnum), ahonnan az agy hátsó részét ellátó artériák áramlása detektálható.
A megbízható UH lelet rendkívül fontos az érstátusz nyomon követésében, illetve annak megítélésében, hogy az esetleges szűkületet sebészi módon kell-e megoldani, vagy rendszeres gyógyszerszedéssel az állapot romlása megelőzhető. Ha műtétre kerül a sor, akkor az UH kép az operáló orvos számára nagy segítséget nyújt, hisz látható a szűkület helye, kiterjedése, súlyossága.
Különösen fontos a vizsgálat annak eldöntésére, hogy az adott nyaki ér teljesen elzáródott-e, vagy még minimális véráramlás kimutatható benne. Ez ugyanis meghatározza, hogy az eret sürgősségi műtéttel átjárhatóvá lehet-e még tenni.
A vizsgálatokat szonográfus szakasszisztens, illetve neurosonográfiában jártas orvosaink végzik.

 

Vizsgáló orvosok, asszisztensek:

Az Ultrahang Laborban dolgozó orvosaink Neurosonológia licenc vizsgával rendelkeznek.

Dr. Horváth Rita laboratórium vezető, minősített neurosonologus
Rendelési idő: Szerda: 12.00-14.00

Dr. Kis Balázs minősített neurosonologus
Rendelési idő: Kedd: 12.00-14.00

Baranyai Judit szonográfus asszisztens
Rendelési idő: Hétfőtől Péntekig: 7.00-15.00

Rendelés helye: Országos Klinikai Idegtudományi Intézet Neurosonológiai Laboratórium
Új épület, 2. emelet, 232. sz. vizsgáló (bejárat a Laky Adolf utca 44-46. számú kapun keresztül).

Aktuális

Legyen a Munkatársunk!
 
 
 
Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet a hazai idegsebészeti szakma csúcsintézménye.
Szakterületük specialistáinak számító orvosaink nagy elhivatottsággal végzik munkájukat, amelyet felkészült szakdolgozók segítenek. Intézetünk mindehhez igyekszik megteremteni a tárgyi és személyi feltételeket.
 
Jelenleg az alábbi munkakörökbe keresünk munkatársakat:
Ápoló, Műtős szakasszisztens, Műtőssegéd, Orvosok...
 
 
Tovább...

Tudomány

Cerebrovasculáirs Áramlásdinamikai Kutatólaboratorium
 
 
A Cerebrovasculáirs Áramlásdinamikai Kutatólaboratorium az OITI Neurointervenciós Osztálya és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Hydrodynamikai Tanszéke együttműködésével dolgozik. A Laboratorium célkitűzése az agyi érbetegségek pathogenezisének, kórlefolyásának, illetve kezelésének vizsgálata a helyi áramlástani viszonyok függvényében, számítógépes áramlás szimuláció (Computational Fluid Dynamics, CFD) segítségével.
 
Tovább...

Oktatás

Semmelweis Egyetem ÁOK Idegsebészeti Tanszék
 
 
Az Idegsebészeti Tanszék elsődleges feladata az egyetemi graduális, a posztgraduális és a PhD képzés szervezése, amely magában foglalja az egyetemi hallgatók tudományos diákköri munkájának koordinálását, a szakorvosképzést és orvostovábbképzést. A Tanszék feladatai között az oktatás, a tudományos célú kutatás, a tudományszervezés és a betegellátás egymásba kapcsolódó, egységet képező tevékenység. A betegellátó klinikai hátteret az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet biztosítja.

 
Tovább...

Elérhetőség

Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet elérhetőségei


1145 Budapest, Amerikai út 57.
Tel.: (06 1) 467 9300

Főigazgató: Prof. Dr. Nagy Zoltán,
Főigazgatói Titkárság Tel: (06 1) 467-9301 Fax: (06 1) 251 5678
E-mail: igazgatosag@mail.oiti.hu

Gazdasági igazgató: Bukovszky Magdolna, Gazdasági Igazgatói Titkárság Tel: (06 1) 467 9392
E-mail: gazdasagi@mail.oiti.hu

Orvos-igazgató: Dr. Óváry Csaba,
Orvosigazgatói Titkárság
Tel: (06 1) 467 9334
E-mail: igazgatosag@mail.oiti.hu

Ápolási igazgató: Bere Csilla,
Ápolási Igazgatói Titkárság
Tel: (06 1) 467-9302
E-mail: apig@mail.oiti.hu

Tovább...