Járóbeteg ellátás
Neuroonkológia

Milyen betegségek esetén nyújt segítséget?

Az agy jó és rosszindulatú daganatai, veleszületett rendellenességei, érrendszeri betegségek, pl. értágulat (aneurizma), valamint az agyvérzés és stroke bizonyos fajtái esetén.

Az agy talán a legcsodálatosabb szerve az emberi szervezetnek. Intelligenciánk, kreativitásunk, érzékeink, érzelmeink, mozgásunk és hormonrendszerünk központja. Életünk minden egyes pillanatában számtalan bonyolult folyamatot szabályoz a lélegzetvételtől a bonyolult munkavégzésig hihetetlen precizitással. Veleszületett vagy szerzett rendellenesség miatt, illetve érrendszeri elváltozás vagy tumor következtében azonban támadhatnak működésében olyan zavarok, amelyek csak a koponya megnyitásával járó, koponyán belüli, ún. intracraniális sebészeti beavatkozással orvosolhatóak. Intézményünk világszínvonalú kezelést nyújt ezen a szakterületen. A műtéteket kiemelkedően nagy tapasztalattal rendelkező szakorvosok végzik, akiknek jártassága felöleli a daganatsebészetet, az endokrin idegsebészetet, ezen belül a hypofízis sebészetet, a koponyán belüli érsebészetet, és a speciális gyakorlatot igénylő koponyaalap sebészetet egyaránt. Gyógyító munkájukat négy korszerű műtő és a legmodernebb diagnosztikai-technikai háttér segíti.

Agytumoros betegekeinket a multidiszciplináris szakmai teamen belül Neuroonkológiai Programunk nagy tapasztalattal rendelkező szakorvosai kezelik, akik a legmodernebb eljárásokkal dolgoznak, s a legtöbb agydaganat műtétet végzik az országban. A daganatos betegek komplex kezelését onkoteam határozza meg. Az onkoteamben idegsebész, klinikai onkológus, onkoradiológus és neuropathológus vesz részt.

Az agytumorok elleni küzdelem fegyvertára az utóbbi időben számos értékes eszközzel bővült. Sok esetben már maga az operáció is kiváltható a sugárkezelés egy speciális formájával, az egyszeri célzott besugárzással, az ún. gammakéses eljárással. Más esetekben nagy pontosságú mikroszkópos vagy endoszkópos sebészeti eljárással, illetve interoperatív ultrahang alkalmazásával tudjuk elősegíteni, hogy a tumor eltávolítására a lehető legnagyobb biztonsággal kerüljön sor. Az új technikák sorából külön kiemelendő a neuro-navigációs eljárás. Ennek köszönhetően a CT és MR felvételek alapján már a koponya megnyitása előtt pontosan meghatározható az elváltozás helye és - hasonlóan a jól ismert közlekedési GPS rendszerekhez - az agy kevés tájékozódási ponttal rendelkező, nagyon nehezen navigálható területén a lehető legrövidebb úton, a legkevesebb sérülést okozva tudunk eljutni a problémás területhez.

Szintén nagy áttörést jelent a CT vezérelt sztereotaxiás szövetmintavétel lehetősége, amelynek segítségével minimális sebészeti beavatkozással, de nagy pontossággal tudunk az agy bármely részéből mintát venni kevesebb mint 0.5%-os átlagos műtéti szövődménnyel. Így a korábbiaknál sokkal pontosabban tudunk dönteni arról, szükséges-e és lehetséges-e egyáltalán az operáció. Intézményünkben minden adott ahhoz, hogy a tumorral küzdő beteg a legjobbat és a legtöbbet kapja: világszínvonalú idegsebészeti technikát, naprakész szaktudást és több mint fél évszázados intézményi tapasztalatot. Az intravasculáris intervencióval nem gyógyítható agyi érrendszeri elváltozások esetén kap szerepet a nyílt koponyaműtétekkel történő megoldás.

Programvezető

 • Dr. Fedorcsák Imre idegsebész, klinikai onkológus főorvos

Orvosaink

 • Dr. Bagó Attila György Phd, főorvos, idegsebész, klinikai onkológus,
 • Dr. Czirják Sándor idegsebész főorvos, egyetemi tanár
 • Dr. Elor Guy idegsebész szakorvos
 • Dr. Major Ottó PhD idegsebész főorvos (tartósan távol)
 • Dr. Nagy Gábor PhD idegsebész szakorvos
 • Dr. Orbay Péter idegsebész főorvos
 • Dr. Sipos László PhD idegsebész főorvos
 • Dr. Vajda János idegsebész főorvos
 • Dr. Várady Péter PhD idegsebész főorvos

Belső konzultánsaink

 • Dr. Balogh Attila idegsebész szakorvos
 • Dr. Erőss Loránd PhD neurológus, idegsebész, fájdalomterapeuta főorvos
 • Dr. Markia Balázs idegsebész szakorvos
 • Dr. Orbay Péter idegsebész főorvos
 • Dr. Papp Zoltán Attila idegsebész szakorvos
 • Dr. Vitanovic Dusan idegsebész szakorvos
 • Prof. Dr. habil. Banczerowski Péter c.egyetemi tanár, osztályvezető főorvos

Álláslehetőségek

Legyen a Munkatársunk!
 
 
 
Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet a hazai idegsebészeti szakma csúcsintézménye.
Szakterületük specialistáinak számító orvosaink nagy elhivatottsággal végzik munkájukat, amelyet felkészült szakdolgozók segítenek. Intézetünk mindehhez igyekszik megteremteni a tárgyi és személyi feltételeket.
 
Tovább...

Tudomány

Cerebrovasculáirs Áramlásdinamikai Kutatólaboratorium
 
 
A Cerebrovasculáirs Áramlásdinamikai Kutatólaboratorium az OITI Neurointervenciós Osztálya és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Hydrodynamikai Tanszéke együttműködésével dolgozik. A Laboratorium célkitűzése az agyi érbetegségek pathogenezisének, kórlefolyásának, illetve kezelésének vizsgálata a helyi áramlástani viszonyok függvényében, számítógépes áramlás szimuláció (Computational Fluid Dynamics, CFD) segítségével.
 
Tovább...

Oktatás

Semmelweis Egyetem ÁOK Idegsebészeti Tanszék
 
 
Az Idegsebészeti Tanszék elsődleges feladata az egyetemi graduális, a posztgraduális és a PhD képzés szervezése, amely magában foglalja az egyetemi hallgatók tudományos diákköri munkájának koordinálását, a szakorvosképzést és orvostovábbképzést. A Tanszék feladatai között az oktatás, a tudományos célú kutatás, a tudományszervezés és a betegellátás egymásba kapcsolódó, egységet képező tevékenység. A betegellátó klinikai hátteret az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet biztosítja.

 
Tovább...

Elérhetőség

Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet elérhetőségei


1145 Budapest, Amerikai út 57.
Tel.: (06 1) 467 9300

E-mail: igazgatosag@mail.oiti.hu

Tovább...